ThemeTalk

De vijf beste vuurwerkshows van Disney op een rijtje (volgens Thomas)

Een Disney-pretpark zonder avondshow is als een concert zonder toegift. Het kan eigenlijk niet zonder. Daarom vind je in eigenlijk alle Disney-parken een grote afsluitende show. Maar, wat zijn eigenlijk de beste eindshows? Een top 5 van mijn favorieten.

Door Thomas van Groningen

5. Disney Dreams

Bij de 20e verjaardag van Disneyland Paris kreeg het hoofdpark voor het eerst een grote projectieshow op het kasteel van Doornroosje. Op 1 april 2012 ging Dreams in premiere. De show is sindsdien geliefd onder Disneyfans.

Het verhaal: de schaduw van Peter Pan ontsnapt, laat alle magie uit de ster ontsnappen en zo komen allerlei Disney-films tot leven. In de show kwamen onder andere Beauty and the Beast, Ratatouille, Aladdin, The Hunchback of Notre Dame, The Lion King, Brave, Tangled en The Princess and the Frog voorbij. Op 24 maart 2017 was de laatste reguliere voorstelling van Disney Dreams, de show werd daarna vervangen door Disney Illuminations.

De meeste Disney-fans zijn het erover eens dat Dreams een veel betere avondshow was dan Illuminations. De verhaallijn is beter, de gekozen liedjes brengen veel meer sfeer en de projecties passen veel beter op het kasteel. Niet voor niks werd de show op een speciale avond voor abonnementhouders in december 2018 nog één laatste keer opgevoerd. Hij hoort daarom zeker in mijn top 5.

4. IllumiNations: Reflections of Earth

De langstlopende avondshow die Disney heeft, vind je in Epcot in Walt Disney World. De eerste versie van deze show werd in het begin van de jaren 80 al ontwikkeld. De huidige vuurwerkshow, die nog steeds iedere avond te zien is boven het World Showcase Lagoon, dateert van oktober 1999. De show was onderdeel van de millenniumviering, maar bleek zo populair dat Disney de show ook na 2000 bleef opvoeren.

De show volgt de geschiedenis van de aarde. Het begint met chaos, het ontstaan van de aarde. Na een korte spanningsopbouw is er direct veel knallend spektakel vlak boven het water. Daarna komt een lang stuk rust, terwijl een grote aardbol naar het midden van het water drijft. Op de aardbol is te zien hoe aarde afkoelt, waarna te zien is hoe landen ontstaan. Bij alle landen rond het meer (met uitzondering van Marokko en Noorwegen) gaan lampjes branden. De show eindigt met een grote finale, een oproep tot eenheid op de planeet aarde.

Hoewel de show soms wat oud en suf aanvoelt, hoort hij toch thuis op plek 4 in deze lijst. Het vuurwerk is – tussen de dode momenten door – spectaculair. En de voice-over van Jim Cummings vooraf is legendarisch. Disney heeft aangekondigd dat in de tweede helft van 2019 de show vervangen wordt door een nieuwe vuurwerkshow op het water.

3. Together Forever – A Pixar Nighttime Spectacular

Tijdens het Pixar Fest-seizoen in Disneyland (Anaheim, Californië) kreeg het park tijdelijk een andere avondshow: Together Forever. Met projecties op het kasteel van Doornroosje, op de gevels van Main Street, U.S.A. en op de façade van It’s A Small World.

De show liep maar aan half jaar, van april tot oktober 2018. In die tijd had ik het geluk hem twee keer te mogen zien. Het spektakel begon met de bekende Pixar-bal, de Luxo Ball, die in de projecties op het publiek af rolt. Daarna vliegt een échte Buzz Lightyear boven het kasteel. Natuurlijk met perfect op de muziek gesynchroniseerd vuurwerk.

De show laat vervolgens de bekende vriendschappen uit Pixar-films zien. Doug uit Up komt voorbij, net als de vrienden uit Monsters, Inc., Finding Nemo, Inside Out, Cars, Wall-E, Coco, The Incredibles,en heel veel uit Toy Story. De show eindigt met een finale op de Married Life-melodie uit Up en You’ve Got A Friend In Me uit Toy Story.

Besides, when it all ends, I’ll have old Buzz Lightyear to keep me company. For infinity and beyond!

Woody

Vooraf had ik niet veel verwacht van deze tijdelijke show. Maar, zelfs met alleen de muziek en figuren uit de Pixar-stal weet Disney een prachtige show neer te zetten. Een verdiende derde plek.

2. Wishes: A Magical Gathering of Disney Dreams

Dertien jaar lang was Wishes: A Magical Gathering of Disney Dreams de best bekeken show die Disney ooit had geproduceerd. Avond aan avond liep het Magic Kingdom in Walt Disney World vol voor deze vuurwerkshow. Het verhaal: Japie Krekel en de Blauwe Fee die je een wijze les willen leren over het doen van wensen, maar je moet je wel uitkijken waarvoor je wenst.

Wishes was nog echt een ouderwetse combinatie van muziek en vuurwerk. De verlichting van het kasteel veranderde wel van kleur tijdens de show, maar er waren geen projecties te zien. Op het hoogtepunt van de show vliegt Tinkerbell vanuit het kasteel over het publiek richting de achterkant van Main Street U.S.A.

In mei 2017 werd de show voor het laatst opgevoerd. Tienduizenden abonnementhouders en (oud-)medewerkers van het park kwamen kijken. De show moest plaatsmaken voor een modernere variant, mét projecties.

Ondanks dat de show al een tijdje niet meer bestaat, is het wat mij betreft nog steeds terechte nummer 2. De briljante opbouw van de show, de geweldige muziek, de sfeer. Zoiets heb ik na Wishes nooit meer gezien, behalve bij de nummer één.

1. Happily Ever After

De dagelijkse avondshow van het Magic Kingdom in Walt Disney World is de allerbeste avondshow die Disney ooit gemaakt heeft, als je het mij vraagt. De show weet mensen te ontroeren en inspireren.

And they all lived happily ever after. Each of us has a dream, a heart’s desire. It calls to us. And when we’re brave enough to listen, and bold enough to pursue, that dream will lead us on a journey to discover who we’re meant to be. All we have to do is look inside our hearts and unlock the magic within.

Narrator, Happily Ever After (Magic Kingdom, Walt Disney World)

De show volgt de verhalen van Disney-figuren die er alles aan gedaan hebben om hun dromen te verwezenlijken. Disney wil jou inspireren om hetzelfde te doen. Je krijgt op het einde zelfs een opdracht, je moet je dromen laten uitkomen. De verhalen worden verteld via projecties, muziek, lasers en perfect op de show gesynchroniseerd vuurwerk achter het kasteel. Ook is ook bij deze show nog steeds Tinkerbell te zien, terwijl ze vanaf het topje van het kasteel over het publiek vliegt.

De show begint en eindigt met het liedje ‘Happily Ever After’, ingezongen door Jordan Fisher en Angie Keilhauer. Verder komen liedjes en beelden terug uit The Little Mermaid, Ratatouille, Rapunzel, Brave, A Bug’s Life, Cars, Up, Finding Nemo, Moana, Aladdin, Tarzan, The Lion King, Toy Story, The Jungle Book, Wreck-It Ralph, Big Hero 6, Zootopia, Inside Out, Monsters Inc., Wall-E, Dumbo, Frozen, Mulan, Pirates of the Caribbean en Hercules.

Ik heb nog nooit zo’n mooie vuurwerkshow gezien als Happily Ever After. Alles klopt. De uitgekozen liedjes passen perfect in de verhaallijn van de show. Het vuurwerk is overweldigend. De projecties zijn haarscherp en passen perfect op het Orlando-kasteel. De lasers zijn gaaf. De voice-over is goed. Het liedje is goed (oké, komt oorspronkelijk van Hong Kong Disneyland, maar who cares). Oprecht een inspirerende en ontroerende show. Ik hoop hem nog vaak te kunnen zien.

Wat is jouw favoriete avondshow? Laat een comment achter of stuur een bericht in voor de podcast via themetalk.nl/reageren/.

Zie ook: