ThemeTalk

Hoe zien pretparken er straks uit in de anderhalvemeter-wereld?

Bij de ingang van een pretpark gecontroleerd worden op je temperatuur of andere ziekteverschijnselen, in wachtrijen altijd anderhalve meter afstand en alleen naar binnen in vooraf gereserveerde tijdsloten. Zo zou het pretparkbezoek van de toekomst er wel eens kunnen uitzien. Als de parken weer open kunnen, zal een pretparkbezoekje anders zijn dan voorheen, schrijft pretparkdeskundige Goof Lukken op zijn blog. Wij bij ThemeTalk vrezen daar ook voor. Tijd om de maatregelen die parken mogelijk nemen op een rij te zetten.

Voor we beginnen, even een belangrijke opmerking. Niemand weet precies wanneer de pretparken in en rond Nederland weer open kunnen. Formeel lopen de corona-maatregelen voor de horeca op 28 april af, maar de kans is groot dat die verlengd worden. Hoewel het niet helemaal duidelijk is of pretparken juridisch onder die definitie vallen, kan je er vanuit gaan dat de pretparken niet eerder zullen heropenen dan cafés en restaurants. Premier Rutte liet duidelijk weten bij zijn laatste persconferentie dat mensen er niet op moeten rekenen dat de situatie snel weer teruggaat naar zoals hij was. De gedachte dat we over een paar weken weer in pretparken rondlopen moeten we misschien loslaten.

En dan is er nog een ander probleem: als de parken weer open gaan, zit het grote publiek daar dan wel op te wachten? “Gasten zullen alleen komen als zij voldoende vertrouwen hebben in een leuk maar vooral veilig dagje uit”, schrijft pretparkkenner Lukken. Daarom is het belangrijk dat de bedrijven goed communiceren over de maatregelen die ze hebben genomen.

Temperatuur-controle bij de ingang

Zo zou de gast bij de ingang gecontroleerd moeten worden. Dat kan door een temperatuurmeting. Koorts is een veelvoorkomend symptoom van het nieuwe coronavirus. Disney-topman Bob Iger liet afgelopen week al aan financiële nieuwssite Barron’s weten dat hij dat als mogelijkheid ziet. “Net zoals we nu al tassen controleren bij de ingang, zou het bijvoorbeeld best kunnen dat we het controleren van de temperatuur daaraan toevoegen.” In Shanghai Disneyland zijn dit soort checks al ingevoerd om bij de nog wel geopende restaurants te komen.

Een andere bijzondere optie: speurhonden. Die kunnen straks misschien ingezet worden om te ruiken of mensen het virus bij zich dragen (daar wordt al onderzoek naar gedaan). Heb je het virus? Dan kom je er vanzelfsprekend niet in. En anders bestaat altijd nog de mogelijkheid om bepaalde medische documenten verplicht te stellen, daarmee moet je dan aantonen dat je immuun bent voor je het park mag betreden.

Dan ontstaan er waarschijnlijk wel rijen bij de controle. Die wachtrijen moeten, net als bij supermarkten, zo ingericht worden dat je altijd anderhalve meter afstand moet houden van de groep voor je. “Of een reserveringssysteem met tijdslots is nodig”, schrijft pretparkkenner Goof Lukken. Dan staat er mogelijk op je parkticket een tijdslot waarop je je mag melden bij de ingang van het park. Eerder of later ben je niet welkom.

Ook het personeel zal getraind moeten worden om bij de ingang en bij attracties gepaste afstand te houden. Op plekken waar dat niet kan, zoals bij het controleren van beugels, kan beschermende kleding gedragen worden zoals mondkapjes en handschoenen.

Attracties moeten ook anders

Ook wachtrijen bij attracties zullen voorzien moeten worden van markeringen iedere anderhalf meter om groepjes uit elkaar te houden. De typische ‘meandering’, waarbij rijen langs elkaar heen slalommen, kan niet meer. Mogelijk moeten alle attracties voorzien worden van een virtuele wachtrij, zoals de Fastpass van Disney of de inmiddels niet meer gebruikte Boarding Pass van de Efteling.

De capaciteit van veel attracties zal flink omlaag moeten. Het aanvullen van achtbaantreintjes met single riders om de lege plekken op te vullen is te gevaarlijk. Mogelijk moeten parken zelfs rijen leeg houden om te voorkomen dat mensen te dicht op elkaar zitten. Beugels en zitjes zullen vaker dan voorheen gereinigd moeten worden.

Volgepropte restaurants waar mensen zij aan zij zitten te eten zullen we straks niet meer zien in de parken. “In de horeca zijn geen buffetten meer mogelijk, moet er voldoende afstand zijn tussen zitplaatsen zijn en is het wenselijk om veel zitplaatsen buiten te realiseren”, schrijft Lukken.

Lukken verwacht dat de parken voorlopig geen shows kunnen opvoeren. Of je moet in theaters rijen stoelen afsluiten voor het publiek, maar de vraag is of het nog wel rendabel is om voorstellingen op te voeren voor halflege zalen. Ook ruimtes in attracties waar mensen dicht op elkaar staan, denk aan de voorshow van Symbolica in de Efteling, zal moeten worden aangepast.

Al met al lijkt het erop dat de parken na heropening fors minder bezoekers kunnen toelaten dan voorheen. En daar kunnen de parken ook goed geld aan verdienen. “De exclusiviteitstrategie kan ook werken. Minder bezoekers is meer beleving en meer kwaliteit.” Misschien willen mensen nu wel extra betalen om in uitgestorven parken rond te lopen, zoals de After Hours-events in Walt Disney World.

Officieel hebben de meeste pretparken nog niks laten weten over de maatregelen die ze nemen. Alleen Disney-topman Iger heeft er voorzichtig wat over losgelaten en Studio 100, eigenaar van de Plopsa-pretparken, zegt tegen Looopings onderzoek te doen naar de mogelijkheden.

Zie ook: