ThemeTalk

Tony’s chocoladefabriek met achtbaan lijkt er nu echt te komen

Nederland krijgt er misschien weer een achtbaan bij. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad is enthousiast over de plannen voor een chocoladefabriek met achtbaan die Tony’s wil bouwen. Dat staat in Het Parool. Het chocolademerk wil bezoekers ontvangen bij de twee grote nieuwe fabrieken die ze willen bouwen in de stad en daar hoort een ritje in een achtbaan bij.

“De plannen die Tony’s Chocolonely met ons heeft gedeeld zien er goed uit en zijn een verrijking voor Zaanstad”, staat in een verklaring van het college. De gemeenteraad van Zaanstad moet nu nog een mening geven over het plan. Als de raad ook positief is kan de chocolademaker een vergunning aanvragen.

Wat voor achtbaan er komt bij de chocoladefabriek is niet bekend. De nieuwe fabrieken van Tony’s komen naast het oude Pakhuis De Vrede, een rijksmonument van meer dan 100 jaar oud. In dat monument komt het hoofdkantoor van het bedrijf en kunnen bezoekers straks een kijkje achter de schermen krijgen in de wereld van chocolade. Daarnaast moet dan ergens de achtbaan komen. In 2018 werd het plan al aangekondigd, toen werd een bedrag van 120 miljoen euro genoemd voor de hele investering en de werktitel ‘Tony’s Chocolonely Chocolate Circus‘.

Als de plannen worden goedgekeurd, dan komt de achtbaan er ‘sowieso’. Dat zei de directeur van Tony’s, Henk Jan Beltman destijds. De topman noemt zichzelf de ‘Chief Chocolate Officer’ en vergelijkt zichzelf wel eens met Willy Wonka.

Zie ook: