ThemeTalk

Kermisbonden: hele branche gaat kapot

De hele kermisbranche gaat kapot zonder financiële hulp. Dat schrijven de twee grootste kermisbonden van Nederland in een gezamenlijke verklaring. Ze zijn niet blij met de verlenging van de maatregelen tegen het coronavirus, daardoor zijn er geen evenementen tot 1 september. “Niks geen anderhalvemeter-samenleving, we staan anderhalve meter van de afgrond.”

De bonden voelen zich niet serieus genomen en noemen de gevolgen van de corona-maatregelen ‘desastreus’. De bonden hadden zelf al een noodfonds voorgesteld, bovenop de al bestaande noodsteun vanuit de regering die alle bedrijven krijgen. “Op ons reeds ingediende noodfonds is door de politiek nog totaal niet gereageerd. Nog niet eens eens ontvangstbevestiging.”

Kermisexploitanten hadden de verwachting dat er deze zomer toch nog kermissen zouden zijn, maar dan met maatregelen om het publiek anderhalve meter uit elkaar te houden. Daar hebben de bonden ook onderzoek naar gedaan. Zo zijn er protocollen geschreven, is er samengewerkt met grote gemeenten en wordt er getest met een proefkermis om te kijken hoe het publiek reageert op anderhalvemeter-regels.

“Deze intelligente aanpak sprak ons aan, we zijn inventief en creatief geweest”, schrijven de bonden. Ze zijn nu boos dat zonder overleg die plannen allemaal van tafel zijn geveegd en alle kermissen tot 1 september zijn afgelast.

De bonden eisen nu een gesprek met de ministeries over extra financiële steun.

Zie ook: