ThemeTalk

Waarom je een keer naar Toverland moet (ook al klinkt het kinderachtig)

Grote kans dat je nog nooit in Toverland bent geweest. Vorig jaar trok het park in Limburg 682.000 bezoekers, wat ons betreft een miljoen te weinig. Een vaak gehoorde opmerking is dat een bezoekje aan Toverland wat kinderachtig klinkt, maar toch is het park tegenwoordig veel meer dan een overdekt galmend speelparadijs voor rondrennende kinderen. Vijf redenen waarom iedereen eens moet afreizen naar Toverland.

1. Troy

Troy in Toverland
De op zes na snelste en hoogste houten achtbaan van Europa staat in Toverland. Volgens een peiling van achtbaansite ElloCoaster is Troy de nummer 15 beste houten achtbaan in de wereld, de nummer 3 van Europa. Met een topsnelheid van zo rond de 90 km/h en een lengte van bijna een kilometer lang is de achtbaan ook meteen een van de heftigste in Nederland.

Troy opende in 2007. Voor veel pretparkfans destijds een opvallende verrassing: waarom opent dit kleine Limburgse park ineens zo’n grote achtbaan? Toch moesten veel achtbaanfans die enkel voor Troy het park bezochten toegeven dat ze ook de rest van Toverland konden waarderen. De attractie uit 2007 werd overigens door de wereldberoemde achtbaankenner Robb Alvey van het Amerikaanse ThemeParkReview goedgekeurd met een duimpje omhoog.

Een ritje in Troy is heftiger dan in andere Nederlandse houten achtbanen zoals Joris en de Draak in de Efteling of Robin Hood in Walibi Holland.

2. Booster Bike

Boosterbike in Toverland
In Toverland vind je de allereerste motorbike-coaster van achtbaanmerk Vekoma: een achtbaan waarbij je niet in normale zithouding, maar op een motor zit. En dan heeft de attractie ook nog eens een lancering. De Boosterbike is geen hele lange, hoge of snelle achtbaan, maar is door de bijzondere treinen wel iets dat je als pretparkliefhebber een keer ervaren moet hebben.

In 2004 opende de Booster Bike, en is sindsdien nog steeds een unieke ervaring op het Europese vasteland. De beugeltechniek die voor het eerst werd toegepast in deze achtbaan werd later gebruikt voor TRON Lightcycle Power Run in Shanghai Disneyland.

3. Dwervelwind


De enige grote permanente spinning coaster van Nederland staat in Toverland. Dwervelwind is een achtbaan met draaiende karretjes, een gave on-board soundtrack en een verrassend pittige lay-out. Voor de échte waaghals is Dwervelwind misschien wat te kort, maar dat mag de pret niet drukken. Kleine tip: bezoek Dwervelwind ‘s avonds, de achtbaan is namelijk prachtig uitgelicht.

4. De thematisatie


Het is bewonderingswaardig hoe veel Toverland aan thematisering doet. Het park heeft goed begrepen dat het lukraak plaatsen van attracties zonder thema of aankleding niet meer werkt in deze tijd. Het bedrijf heeft zelfs een eigen afdeling Imagineering in huis. Toverland is wat ons betreft op de Efteling na het best gethematiseerde park van Nederland.

Oké, er valt een hoop aan te merken op de aankleding van Toverland: de hallen zijn nog steeds lelijk, er wordt niet altijd gewerkt met de beste materialen en soms voelt het aan als een ratjetoe van stijlen. Maar toch, het park mag zichzelf best op de borst kloppen voor de aankleding van de Magische Vallei en de Troy Area. Ook de vernieuwde aankleding van de Maximus’ Blitz Bahn verdient een pluim.

5. De toekomst


Toverland zit niet stil. Later dit jaar opent het park twee nieuwe themagebieden: Port Laguna en Avalon. Dat eerste gebied wordt de nieuwe ingang van het park en moet een betoverd ‘idyllisch havenstadje’ voorstellen. In Avalon beleef je de wereld van de beroemde tovenaar Merlijn. Daar opent het park zelfs twee grote attracties: een unieke B&M Wing Coaster en een bootjesdarkride. In de achtbaan kom je met het karretje náást het spoor te zitten. Over de uitbreidingen van Toverland hoor je alles in aflevering #003 van de ThemeTalk Podcast.

Waarom zouden toekomstige uitbreidingen een reden zijn om Toverland nú te bezoeken? Nou, omdat er genoeg Efteling-fans zijn die er van balen dat ze nooit de oude Ingang West hebben meegemaakt. Of dat ze nooit hebben gezwommen in het zwembad. Als de groei die Toverland nu doormaakt de komende jaren doorzet, dan heeft het park de potentie om tot de top van de Benelux, of later zelfs Europa, te komen. Zorg dat je over tien jaar kan zeggen dat je het park nog meegemaakt hebt toen het nog twee loodsen met wat attracties er omheen was.

Zie ook: