ThemeTalk

‘Medewerkers Disneyland Paris gedwongen om ontslag te accepteren’

Vakbonden en medewerkers van Disneyland Paris halen flink uit naar het park in Franse media. Volgens hen heeft het park personeel met een tijdelijk contract, vooral acteurs, onder druk gezet om akkoord te gaan met het vroegtijdig afbreken van hun overeenkomst. Volgens de Franse krant Le Monde zou Disney hebben gedreigd met een zwarte lijst. Acteurs die daarop staan zouden nooit meer ingehuurd worden door Disney.

Disneyland Paris is net als veel andere pretparken gesloten tot nader order vanwege de uitbraak van het coronavirus. Volgens Franse media zou het park de contracten willen opzeggen om kosten te besparen. Het zou gaan om minstens 350 acteurs, technici, dansers en stuntmannen en -vrouwen. Deze mensen werken normaal gesproken bij shows als de Frozen Celebration, Mickey and the Magician en de Marvel-shows.

Volgens Le Monde kregen deze medewerkers op 1 april een e-mail van de hr-afdeling van Disneyland Paris, waarin ze werden gevraagd om akkoord te gaan met het tijdelijk of permanent stopzetten van hun arbeidsovereenkomst. Ze zouden dan per direct uit dienst gaan en geen salaris meer krijgen. Eventueel kunnen ze als het park open gaat weer aan de slag.

Veel tijd om te reageren kreeg het personeel niet, ze moesten een dag later al laten weten of ze akkoord gingen met het voorstel. Medewerkers en vakbonden beweren nu in de Franse krant dat ze later telefonisch door Disney onder druk zijn gezet om akkoord te gaan. Wie niet akkoord zou gaan, kon een toekomst bij Disney wel vergeten. De vakbonden adviseren om niet in te stemmen met het stopzetten van het contract.

De stap is opmerkelijk, omdat Disney eerder nog beloofde om werktijdverkorting aan te vragen voor deze medewerkers. Dat betekent dat een gedeelte van hun salaris betaald zou worden met een werkeloosheidsuitkering, zo’n 84 procent. Disney zou de rest betalen. Op die manier kregen medewerkers vanaf 1 april alsnog hun salaris gestort.

In totaal werken er zo’n 15.000 mensen bij Disneyland Paris. Het grootste deel daarvan zit nu thuis, In Amerika is Disney ook begonnen met het tijdelijk ontslaan van cast members.

Zie ook: