ThemeTalk

Wat kost een vakantie naar Orlando?

In de podcast van ThemeTalk gaat het vaak over pretparkwalhalla Orlando. We doen er soms een beetje gewoontjes over, een tripje naar de overkant van de Atlantische Oceaan om wat pretparken te bezoeken. Tijd om eens op een rijtje te zetten waar je qua kosten rekening mee moet houden als je naar Orlando wil.

Even een disclaimer vooraf: dit is maar een voorbeeld. Een vakantie naar Orlando kan je zo gek en duur maken als je zelf wil. In Orlando heb je hotelkamers van $27 per nacht, maar ook van $4.999 per nacht. Je kan bij Walt Disney World iedere dag voor honderden dollars luxe dineren, maar het hoeft niet. Dit overzicht is puur een voorbeeld.

Stel we gaan met twee personen een reis maken naar Orlando van 14 dagen. We willen alle grote parken bezoeken. We slapen niet bij een Disney- of Universal-hotel. Tijd om de rekenmachines erbij te pakken.

Vliegtickets

Je retourticket Orlando hoort bij de grootste kostenposten van een vakantie naar het pretparkparadijs. Op internet is er veel te vinden over hoe je zo goedkoop mogelijk een ticket kan kopen. De belangrijkste tips kent iedereen; boek vroeg, check aanbiedingen (KLM Werelddealweken bijvoorbeeld) of boek een pakketreis (vlucht en hotel).

 • TUI heeft een lijnvlucht op maandagen en donderdagen tussen Schiphol (AMS) en Orlando Sanford International Airport (SFB). Die luchthaven ligt op zo’n 50 minuten rijden van de ingangspoort van Walt Disney World en zo’n 40 minuten van Universal Orlando Resort.

  Bij TUI kan het interessant zijn om je vlucht in combinatie met hotel te boeken. Let op: bij TUI kan je meestal geen reisduur van 14 dagen kiezen, maar een maximum van 9 dagen, waaronder 2 reisdagen. De terugvlucht van Orlando Sanford International Airport naar Schiphol heeft een tussenlanding op Miami om daar passagiers op te pikken. Dit kost je 2,5 uur extra reistijd.

  Bij TUI vind je soms al pakketreizen naar Orlando vanaf 650 euro per persoon voor een vakantie van 9 dagen, met een hotel in de omgeving van de International Drive. Je hotel ligt dan ergens tussen Walt Disney World en Universal Orlando Resort in. Kijk voor actuele prijzen op de site van TUI.
 • KLM vliegt meerdere keren per week in samenwerking met het Amerikaanse Delta direct op Orlando International Airport (MCO) vanaf Schiphol (AMS). Deze vluchten zijn vaak wat duurder dan bij TUI. Een retourticket kost met KLM gemiddeld zo’n 700 euro per persoon, maar gebruik de zoektool op de site van KLM voor de meest actuele prijzen. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het ticket. Er zijn ook tickets onder de 500 euro te vinden.

  Orlando International Airport is dichter bij de parken dan de luchthaven van Sanford, waar TUI op vliegt. Binnen 25 minuten sta je op Disney-terrein, Universal is met 20 minuten te bereiken.

  Deze luchthaven is ook veel groter dan het kleine Sanford, waardoor de wachtrijen voor de immigratie en douane korter kunnen zijn.
 • Je kan ook kiezen voor een vlucht met een overstap. Dit kan in veel gevallen goedkoper zijn. Vertrekken op Schiphol (AMS) om via Frankfurt (FRA) naar Orlando (MCO) te vliegen. Je komt dit soort reizen ook vaak via Londen Heathrow (LHR) en Parijs-Charles de Gaulle (CDG) tegen. Op websites als Skyscanner en Papierflies vind je vaak dit soort combinaties. In sommige gevallen kan je dan al vanaf 350 euro per persoon retour naar Orlando vliegen. Je ben wel langer onderweg en een overstap is voor sommige reizigers een iets te stressvol begin van de vakantie.

Pretparktickets

Een combinatieticket voor alle grote parken in Orlando kost zo’n 894 euro per persoon bij de Ierse webwinkel van Attraction Tickets Direct. Je koopt dan het Orlando Freedom Ticket. Dat is een flinke smak geld, maar wel een bijzonder goede deal. Voor dat geld krijg je 14 dagen lang onbeperkt toegang tot de grootste parken in en rond Orlando.

 • 14 dagen onbeperkt toegang tot alle pretparken en waterparken in Walt Disney World: Magic Kingdom, Disney’s Animal Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Epcot, Disney’s Typhoon Lagoon en Disney’s Blizzard Beach.
 • 14 dagen onbeperkt toegang tot alle parken in het Universal Orlando Resort: Universal Studios Florida, Universal’s Islands of Adventure en Universal’s Volcano Bay
 • 14 dagen onbeperkt toegang tot SeaWorld Orlando, Aquatica en Busch Gardens Tampa Bay, met gratis parkeren

Dit ticket is alleen te koop voor Europeanen en is een goede deal. Als je deze tickets los zou moeten kopen ben je veel meer kwijt. Parken bieden dit ticket aan omdat de meeste Europeanen voor langere tijd naar Orlando reizen, omdat de vliegreis veel duurder is dan voor Amerikanen. Walt Disney World biedt op de eigen website geen 14-dagen-tickets aan.

Er zijn ook andere tickethandelaren die dit soort tickets aanbieden. In de meeste gevallen is de Ierse webwinkel van Attraction Tickets Direct de goedkoopste. De webwinkel bestaat ook in het Verenigd Koninkrijk, daar betaal je je tickets in ponden. Afhankelijk van de koers van het Pond kan dat goedkoper zijn.

Hotel

Hotels in de omgeving van Orlando verschillen veel van prijs. Disney en Universal hebben hun eigen hotels, maar ook buiten de pretparkresorts stikt het van de overnachtingsmogelijkheden.

We zullen later op deze blog nog wat tips op een rij zetten, maar laten we voor dit voorbeeld een gemiddeld hotel erbij pakken. Het Avanti International Resort, ligt aan de International Drive, precies tussen Walt Disney World en Universal Orlando Resort in. Voor dit hotel betaal je, afhankelijk van de periode, zo’n 100 euro per nacht per kamer. Dit hotel is ook te boeken bij TUI in combinatie met vlucht.

Houd er rekening mee dat je bij de meeste hotels in Orlando bij aankomst nog een ‘resort fee’ moet betalen, soms wel $20 per dag. Dit moet je ook als je via TUI hebt geboekt.

De berekening

Tijd om alle bedragen op een rijtje te zetten voor onze voorbeeldvakantie.

 • Goedkope vlucht met overstap op Frankfurt: 400 euro per persoon
 • 14-dagen-ticket voor de parken: 894 euro
 • 13 nachten slapen in Avanti Resort: 550 per persoon (delen met 2)
 • Huurauto 14 dagen: 200 euro per persoon (delen met 2)
 • Eten, drinken, merchandise: 1400 euro (100 euro per dag)

Dat brengt ons op een totaal van 3444 euro per persoon voor deze voorbeeldvakantie.

Dat is niet goedkoop. Een 14-daagse zonvakantie naar een Zuid-Europese bestemming is flink goedkoper. Maar, daar vind je dan weer niet het wereldklasse entertainment zoals je in Orlando krijgt.

Nogmaals, dit is maar een voorbeeld. Kies je voor een pakketreis van TUI en bezoek je in die 9 dagen alleen Disney en Universal? Dan scheelt dat mogelijk al zo’n 1000 euro. Ook op de huurauto kan je besparen door gebruik te maken van shuttle-bussen of Uber. Dat scheelt ook weer in de parkeerkosten bij de parken. Ook kan je kiezen voor een goedkoper ticket. Misschien wil je niet iedere dag naar een park of wil je niet naar SeaWorld en Universal.

Een andere tip: vergroot je reisgenootschap. In dit voorbeeld gaan we uit van een reis met twee personen. Maar, als je met een vriendengroep of gezin van zes personen gaat zijn de verblijfskosten per persoon veel lager!

Wat zijn jouw budgettips voor Orlando?

Zie ook: