ThemeTalk

Dit doen pretparken om abonnementhouders te compenseren voor corona-sluiting

Alle pretparken in Nederland zijn gesloten en het is nog maar de vraag wanneer ze weer open kunnen gaan. Tienduizenden mensen in Nederland zijn in het bezit van een jaarkaart van één of meerdere pretparken. Dit is hoe zij door de parken gecompenseerd worden.

Walibi Holland
Het park heeft nog niks bekend gemaakt over de compensatie voor abonnementhouders. Voor seizoen 2020 zijn al wel abonnementen verkocht. “We verwachten dit binnen een paar weken bekend te kunnen maken”, laat het park aan ThemeTalk weten.

Walibi kan over een openingsdatum nog geen uitspraken doen. “Wat we wel kunnen zeggen, is dat we waarschijnlijk niet meteen open kunnen als de maatregelen aflopen. Ons personeel moet nog getraind worden, iets wat we nu nog niet kunnen doen.” Mogelijk opent het park dan twee weken later.

Walibi Belgium weet ook nog niet hoe het abonnementhouders gaan compenseren. “Ja, er wordt een compensatie voorzien. We zullen deze bepalen zodra we een globaal en duidelijk zicht hebben op de situatie”, schrijven ze op de site.

Toverland
Alle dagen dat Toverland gesloten is krijgen abonnementhouders automatisch aan hun looptijd vastgeplakt, zegt het park op de website. Ook jaarpassen die afliepen tijdens de sluitingsperiode zijn na heropening van het park weer geldig voor het aantal dagen dat de abonnementhouder gemist heeft. Je hoeft niks te doen.

Toverland spreekt nog geen verwachting uit over een openingsdatum.

Attractiepark Slagharen, Movie Park Germany
Alle dagen dat het park gesloten is geweest sinds na de start van het seizoen krijgen abonnementhouders van deze parken gratis erbij op hun abonnement voor seizoen 2021. Dat gebeurt automatisch, daar hoeven pashouders niets voor te doen.

Het is voor beide parken nog niet bekend wanneer ze de poorten weer kunnen openen.

Bobbejaanland
Bobbejaanland kan nog niet zeggen hoe abonnementhouders gecompenseerd worden. Het park is daarover nog in overleg. Op de site schrijven ze dat er een ‘gepaste compensatie’ komt en dat abonnementhouders daarover nog bericht krijgen.

Efteling
De Efteling is het enige grote attractiepark van Nederland dat geen abonnementen verlengt met het aantal gesloten dagen. Het park zegt pashouders ‘per dag dat we gesloten zijn te gaan compenseren in de vorm van een tegoed op je abonnementspas’.

Hoe veel geld je als tegoed gestort krijgt, weet het park nog niet. Ze maken dit pas bekend als het park weer opent voor het publiek. Mensen met een parkeerabonnement krijgen ook daarvoor een compensatie gestort. Het tegoed is te besteden in de Efteling.

Het tegoed wordt ook gestort op abonnementen die hun geldigheid zijn verloren tijdens de sluiting. In theorie kan je er dan alsnog een toegangsticket voor één of twee dagen van kopen. Wie zijn abonnement wil verlengen kan dat ook tijdens de sluiting online doen. Tot vier weken na de heropening van het park blijft de verlengingsaanbieding geldig.

De Efteling kan niet zeggen wanneer het park weer gasten verwelkomt.

Duinrell
Van Duinrell is nog niet bekend hoe zij abonnementhouders gaan compenseren voor het sluiten van het attractiepark en het Tikibad. Gasten die een verblijf hadden geboekt in deze periode krijg een ‘Duinrell-tegoed’ om later uit te geven bij het resort, mogelijk komt er ook zo’n constructie voor jaarkaarthouders. “Dat weten we nog niet”, liet een medewerker telefonisch weten.

Duinrell verwacht op 11 mei weer geopend te zijn voor het publiek.

Phantasialand
In Duitsland zijn pretparken tot minstens 19 april gesloten. Phantasialand schrijft op de website dat houders van de Club Card ‘natuurlijk’ een verlenging krijgen van de geldigheid van hun pas. Het aantal dagen dat het park gesloten is geweest wordt automatisch aan de looptijd vastgeplakt. Hiervoor hoef je niks te doen.

Europa-Park
Ook het grootste pretpark van Duitsland kiest voor de meest voor de hand liggende compensatie. Op de site zeggen ze: “Als service voor onze trouwe gasten verlengen we de Europa-Park Clubkaarten automatisch met het aantal gesloten dagen. Deze verlenging wordt automatisch op alle actieve Clubkaarten bijgeschreven. Je hoeft je hierover verder geen zorgen te maken.”

Disneyland Paris
Alle dagen dat de Disney-parken gesloten zijn geweest én waarop je abonnement geldig was, worden automatisch toegevoegd aan de looptijd van je abonnement. Dat maakte het park direct bij de sluiting al bekend.

Dezelfde regeling geldt voor annual passholders van Walt Disney World in Florida en Disneyland in Anaheim.

Disney kan nog niet zeggen wanneer de parken weer open gaan. Wel weten we dat de Amerikaanse parken weer reserveringen aannemen met een aankomstdatum na 1 juni.

Plopsaland De Panne, Mayaland Indoor, Plopsaqua De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden, Holiday Indoor, Holiday Park, Majaland Kownaty
Alle Plopsa-parken hanteren hetzelfde beleid: alle dagen dat het park gesloten is geweest en je het park niet hebt kunnen bezoeken, krijg je gratis als extra dagen op je abonnement. Indien het abonnement afliep tijdens de sluiting, krijg je het aantal dagen dat je gemist hebt toegevoegd nadat het park weer heropent.

PortAventura World
Leden van Club PortAventura krijgen de dagen dat ze de beide parken van het resort niet hebben kunnen bezoeken toegevoegd aan hun abonnement. Daarvoor hoeven ze niks te doen. Ook in Spanje is er nog geen zicht op een eventuele heropening van de pretparken.

Zijn de compensatieregelingen veranderd? Of zijn we een belangrijk park vergeten? Tip ons.

Zie ook: